2019-12-09

Marketenteriet på Rindö blir bostäder 2020
Marcello, jag och Findus, vår studio hund,  möter upp Hanna Lindskog jag jobbar med på Åke Sundvall och får en preview av denna remarkabla fastighet som Marketenteriet på Rindö är. 
Med dessa magnifika strukturella förutsättningar så kommer denna fastighet bli något helt unikt. Tänk bara när detta rum har krönts med sina stora fönsterpartier med utsikt över fjärden.  


Att renovera kulturskyddade byggnader är som att vara en mycket kunnig i vad jag kallar byggnadsvårdskirurgi.  

För att att kunna vårda och skydda byggnaden på bästa sätt så måste man likt en kirurg skära bort och exponera för att kunna renovera. Man bör dessutom dekonstruera för att kunna förstärka och förbättra de förutsättningar fastigheten har. Vy från våning 2 på Markententeriet en mulen måndag i December. Ljuset i skärgården kan man skriva mycket om, men vi kan enas om den spegel som havet erbjuder gör mycket för ljusupplevelsen som skärgårdsmiljö erbjuder.


Från Rindö tar du dig enkelt till Stockholm med bil, båt eller buss, och bara några kilometer bort ligger populära Vaxholm som i folkmun brukar kallas skärgårdens huvudstad. Vaxholm nås med bil på 15 minuter och Stockholms city på 45 minuter.

Planteringarna runt om hamnen och det bostadsområde 
som de fastigheter som konverterats till bostäder 
är oerhört vackra vilket vi märkte vi då vi gick ner 
för att se när restaurangen 
i hamnen 3 min bort öppnade.  


Ett stenkast från Rindö hamn sticker Marketenteriet ut som en lysande lanterna. Ett vackert, kulturminnesmärkt timmerbyggnad med ett nationalromantiskt formspråk som Åke Sundvall med varsam hand förvandlar till tio helt unika bostadsrätter i Stockholms Skärgård.

Entrén man kommer kunna göra i denna trappa ner tre våningar  till salongen för att ses på uteplatsen...

Lägenheten som får denna trapp 
blir minst sagt flott! 


Dubbeldörrarna kommer vara kvar och leda till en och samma lägenhet.  Dessutom stentrappen som leder upp till dörrarna som blir perfekt fikaplats då kvällssolen går ner över fjärden. Jag lämnar över till Åke Sundvall att 
förklara historien om Markententeriet
På Rindö är det lätt att känna historiens vingslag. Överallt syns spår efter Vaxholms Kustartilleriregemente med sina anrika kasernbyggnader som påminner om tiden då Rindö utgjorde en viktig försvarspunkt för Stockholm. 
En av dem är Marketenteriet som uppfördes år 1909 efter ritningar av arkitekten Erik Josephson. Dess ursprungliga funktion var mäss för underofficerare och manskap vilket innebar att matsalarna var de centrala rummen i byggnaden. Genom åren har otal värnpliktiga och officerare ätit, dansat och firat högtider i husets salar och salonger.

Fönsterpartierna i denna fastighet är inget annat än magnifika. Att Marketenteriet använts som restaurang och nöjesbyggnad syns på arkitekturen som fått ett friare, jugendinspirerat uttryck i kontrast till regementsområdets strama, klassicerande putsarkitektur. 

En symbol för fritiden inom den dagliga, disciplinerade rutinen som märks på den varma faluröda fasaden, de höga rumshöjderna, pampiga trapporna och de enorma fönsterpartierna. Vackra, kulturbärande element som gör Marketenteriet så speciellt och som vi valt att bevara för att kunna skapa stilfulla bostäder med själ och karaktär.


Åke Sundvall har grävt i arkiv efter gamla fotografier och originalritningar, rivit bort lager efter lager på jakt efter svunna tiders tapeter, skrapat fram färgrester och hittat spår efter de tjusiga salongernas och samlingssalarnas storhetstid. Pärlspont i lindblomsgrönt, mörkt ådringsmålade halvfranska spegeldörrar, järnoxidröda och mörkgröna fasaddetaljer i trä, dramatiskt mörka, storblommiga tapeter mot eleganta bröstlister och snidade träpelare som likt trädkronor bär manskapsmässens tak berättar om tiden kring sekelskiftet och den svenska nationalromantikens grundideal.
Att hjälpa Marketenteriet återfå sin varma, lekfulla och inbjudande nationalromantiska prägel är för oss en ära och ett hedersuppdrag. Under resans gång har vi lyckats behålla de vackra originalfönstren, bevara trapporna nötta av skor som trampat i över hundra år, åter öppna upp rymden och varsamt addera nya detaljer och material som smälter in i det gamla. En pånyttfödelse som resulterat i tio fantastiska lägenheter – var och en med sin speciella karaktär och charm där ni som flyttar in kan sätta er egen prägel och fortsätta bygga vidare på historien om Marketenteriet.
Är intresserad av en lägenhet i Marketenteriet på Rindö?

Stay in touch

Jimmy 
Inga kommentarer: